Fedt

Kulhydrat, protein og fedt er det vi kalder makronæringsstoffer og det er kroppens primære energikilder. Du kan i denne artikel læse om fedt, dets virkning, samt anbefalingen for den mængde du bør indtage i din daglige kost.  Husk på at artiklen er skrevet ud fra vores faglige briller, så tag det med som resonerer med dig!

A N B E F A L I N G

25-40 E% skal komme fra fedt hvoraf 5 E% skal være fra de essentielle fedtsyrer (omega-3 og -6).

Hvorfor er fedt vigtigt?

→ Fedt er essentielt for mange livsvigtige funktioner i kroppen. Et tilstrækkeligt indtag har blandt andet betydning for udviklingen af vores hjerner.

Fedt er livsnødvendigt

Din krop har brug for en vis mængde fedt hver dag, fordi fedt er den energikilde, der sørger for vigtige funktioner i kroppen. Fedt er blandt andet med til at opbygge væv, levere energi til celler og fungere som transportør for de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. Ligeledes spiller fedt en enormt vigtig rolle for hjernen. Nogle fedtstoffer er helt essentielle for kroppen, og disse kan kun opnås gennem kosten. Læs mere her. 

Anbefalingen for fedtindtag lyder på 25-40 % af det daglige energiindtag (E%). Heraf bør 5 % af energiindtaget komme fra essentielle fedtsyrer som omega-3 og omega-6.

E% betyder energiprocent og er en betegnelse der bruges i udregningen af, hvor stor en andel fedt, kulhydrat eller protein din daglige kost består af. 

Fedtkvalitet

Fedt inddeles i to overordnende fedtsyrer: mættede og umættede fedtsyrer.

De mættede fedtsyrer findes både i animalske og vegetabilske fødevarer, men især i mejeriprodukter og kød. Det anbefales at begrænse indtaget af mættet fedt til under 10 % af det daglige energiindtag (E%). Dette skyldes, at mættet fedt kan øge LDL-kolesterolniveauet og fremme udviklingen af åreforkalkning samt øge risikoen for dannelse af blodpropper ved høje indtag.  

  • Et tip: kig efter nøglehulsmærket ved indkøb, da nøglehulsmærket lige netop stiller krav til fødevarens indhold af mættet fedt. 

De umættede fedtsyrer kan opdeles i enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer og inkluderer de førnævnte essentielle fedtsyrer, omega-3 og omega-6, hvor især omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA er bemærkelsesværdige. Disse fedtsyrer er essentielle, da kroppen ikke selv kan syntetisere dem, og derfor skal de indtages gennem kosten. Enkeltumættede fedtsyrer findes i eksempelvis frø, kerner, nødder og planteolier, hvor rapsolie eksempelvis er rig på omega-3. Flerumættede fedtsyrer kan findes i fødevarer som nødder, avocado og planteolier, som alle er rig på omega-6, samt i fede fisk, der også udgør en god kilde til omega-3. Læs mere her. Desuden spiller omega-3 også en rolle i udviklingen af fosterets hjerne og membranvæv. Visse studier antyder også, at en sund omega-3-status under fostertilstanden kan have en positiv indflydelse på den mentale udvikling.

  • Fedt er vigtig, det er især en god ide at indtage flerumættet fedt og skære ned på mættet fedt. 

Gode kilder til fedt - omega 3 og 6

Mættetfedt - kilder der bør undgåes

Mættetfedt - smør, kødprodukter og fedtholdig mejeri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *