Vægtøgning

Graviditet medfører fysiologiske forandringer i kroppen, som kræver ekstra energi. Det betyder, at du som gravid,  vil have et større behov for mad, som er kroppens energi. Et større behov for mad, det nye liv du bærer rundt på og de forandringer din krop går i gennem, vil resultere i vægtøgning. Du vil i denne artikel blive lidt klogere på, hvad vægtøgningen har af betydning for dig og dit barn.

Hvorfor tager jeg på i vægt?

Udover at du bærer rundt på et nyt liv, så er din krop i i det vi kalder en anabolsk tilstand under graviditeten. Det betyder at din krop at ved at opbygge de forhold der skal til, for at dit barn kan klare det godt. Denne opbyggende tilstand, vil resultere i en vægtøgning som er forbundet med en øget vækst og mængde af brystvæv, blod, placenta, uterus, fostervand og selvfølgelig dit barn.

Hvis du på noget tidspunkt er i tvivl om hvorvidt du er undervægtig eller har taget usædvanligt meget på i vægt, opfodrer vi dig til at opsøge din jordemoder eller læge.

Hvilken betydning har min vægt for barnet?

En for lav eller høj vægtøgning afhænger enormt meget af dig og dit udgangspunkt inden graviditeten. Det vil sige; hvor aktiv du er, dit BMI inden graviditeten og din sundhed.  Sundhedsstyrelsens anbefaling, om en generel vægtøgning på mellem 10-15 kg for normalvægtige, skal derfor forståes med et kritisk øje. Hos Woment vil vi gerne understrege, at dit Body Mass Index (BMI) inden graviditeten, er et usikkert værktøj og at det ikke altid afspejler virkeligheden. Læs derfor følgende afsnit med ro i maven og troen på, at I ikke er i risiko for de nævnte udfald: 

Din vægtøgning har nemlig indflydelse på den sygdomsrisiko dit barn har senere i livet. En lav vægtøgning hos dig, kan resultere i en lav fødselsvægt hos dit barn og i slemme tilfælde ernæringsvigt. Det vil sige, at der kan forekomme vitamin og mineral mangel. Omvendt vil en høj vægtudvikling hos dig øge risikoen for graviditetsdiabetes, svangerskabsforgiftning, fødselskomplikationer, dødfødsler og misdannelser. Det er alt sammen alvorlige tilstande, men du skal huske på, at der er tale om flere faktorer ved sådanne udfald og at disse udfald forekommer sjældent.

Din krop er helt fantastisk og du behøver ikke være bekymret for at tage på i vægt. Lyt til din krop og dine behov, der er ikke én vej eller ét gyldent tal for en passende vægtøgning.

Hvor meget skal jeg så egentlig tage på?

Som nævnt er der ikke ét gyldent tal på, hvad en passende vægtøgning er. Det afhænger enormt meget af dig! 

Selvom der er retningslinjer for, hvad der anbefales, er det ikke det ikke fokuspunkt vi ønsker at have hos Woment. Dit Body Mass Index (BMI) inden graviditeten, er som nævnt et usikkert værktøj, hvor der er mange faktorer som kan spille ind. 

Hos Woment tror på, at du gennem en varieret kost, daglig bevægelse og kærlige praksisser, kan skabe de bedste forudsætninger for dig og dit barn. Vi tror på, at du kender dig selv bedst og at du er stærk nok til at gøre det som føles rigtig for dig og dit barn.

 Husk derfor på, at din krop er helt fantastisk og at du ikke nødvendigvis behøver at være bekymret for at tage for meget på i vægt eller omvendt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *