Pilates

Woment om træning

Fysisk aktivitet under graviditet er ofte et emne, som kan være forvirrende og det er helt forståeligt. Anbefalingerne for fysisk aktivitet under graviditet ændrer sig i takt med at der kommer mere og mere forskning på området og vi forsøger derfor altid at være opmærksomme på det som gør sig gældende på nuværende tidspunkt.

Når vi udarbejder programmer til jer, så er det baseret på vores faglighed, kompetencer, den nyeste viden og med vores fysioterapeutiske samarbejder. Vi anbefaler hos Woment, at du altid opsøger din private jordemoder eller læge inden du begynder vores træning. Din private sundhedsperson, kan oplyse om hvad der er sikkert for DIG og DIN baby.

Pilates som træningsform

Pilates er en træningsform, som fokuserer på stabilisere og styrke kropskernen. Det vil sige musklerne i maven, lænden og hofterne. Din kropskerne er med til at holde din ryg og dit bækken stabilt, mens en stærk coremuskulatur er gavnlig under fødslen. At dyrke pilates er med til at forebygge bækkensmerter, komplicerede fødsler og uønsket vandladning efter graviditet. Der er desuden flere studier som peger på, at der er en større forbedring i smerteniveau, fysisk funktionsevne, vitalitet og mental sundhed blandt de som udøver pilates. 

Pilates har altså mange gavnlige effekter, men det er vigtig for os at pointere, at pilates ikke er den eneste rigtige træningsform under graviditet. Vi opfordrer dig derfor altid tid til, at vælge den træningsform du finder mest givende for dig. 

Kort om rygsmerter, bækkenbund & kropskernen

Hvis du gerne vil læse en dybdegående artikel om emnerne, er der skrevet en separeret artikel om kropskernen og de muskler som indgår i kernen, herunder bækkenbundet. Du kan læs mere her. Kropskernen, bækkenbundet og rygsmerter hænger unægteligt sammen, både fysiologisk og træningsmæssigt. 

  • Kropskernen: et udtryk som bruges synonymt med din krops stabiliserende system, det vil sige de muskler som holder din rygsøjle stabil. Når vi taler om kropskernen er der flere muskler i spil, herunder også dit bækkenbund. Det er generelt gavnligt med en stærk kropskerne, som kan forebygge gener i bækken og ryg samtidig med at en stærk kerne er gavnlig under fødslen, hvor barnet skal presses ud. 

 

  • Bækkenbundet: Dit bækkenbund består af muskler, som stabilisere dit bækken og et stærkt bækken forebygger inkontinens og eventuelle bækkensmerter. Bækkenbunden er dog en muskel vi sjældent træner og så er den enormt svær at placere for mange. Pilates kan i det henseende være med til at styrke og skabe kontakt til bækkenmuskulaturen. 

 

  • Rygsmerter: op mod 70% gravide oplever rygsmerter og det kan bl.a. skyldes; det voksende pres fra maven hvor din baby vokser, den følelsesmæssige stress en graviditet kan medføre, den øgede produktion af hormonet relaxin og slutteligt din overordnede styrke i kropskernen. Derfor er det særligt vigtig at styrke din kropskerne og forebygge ryg eller bækkensmerter. 

Hvorfor dyrke pilates under graviditet?

Stærkt bækkenbund

En helt almindelig gåtur, kan være en god måde at holde kroppen igang. Du får både pulsen lidt op samtidig med at du får frisk luft. Noget som giver dig meget mere en fysisk velvære.

Stabil kropskerne

Det giver måske sig selv, men husk på at en træning kan være mange ting. Måske synes du at små dansevideoer er sjove eller måske er  styrketræning, svømning eller noget tredje lige dig. Gør det som føles sjovt og godt for kroppen.

Mobile led

Du behøves ikke træne hver dag, hvis ikke du har lyst. Nogen dage ser anderledes ud end andre, så måske giver det mere mening at bruge cykelturen på arbejde som din daglige bevægelse. Eller et roligere yogaflow, som passer til dit temperament idag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *