Kulhydrat

Kulhydrat, protein og fedt er det vi kalder makronæringsstoffer og det er kroppens primære energikilder. Du kan i denne artikel læse om fedt, dets virkning, samt anbefalingen for den mængde du bør indtage i din daglige kost.  Husk på at artiklen er skrevet ud fra vores faglige briller, så tag det med som du har brug for og lad dig fordybe i de informationer som du synes er relevante for dig. 

Kroppens energikilde

A N B E F A L I N G

45-60 E% af kosten skal bestå af kulhydrater, mens det væsentlige er og du indtager en god mængde fra fuldkornsprodukter, grøntsager og bælgfrugter, så du sikrer en god mængde fibre i din kost.

Hvorfor er fibre vigtigt?

→ Det vigtige for dig er at vide, at du bør indtage en god mængde fibre (25 gram dagligt), da fiber mindsker risikoen for graviditetsdiabetes samtidig med at du holder tilsat sukker under 10E%.

Kulhydrat er en vigtig energikilde for kroppen og det er derfor også det næringsstof der skal fylde mest i kosten. Anbefalingen lyder på 45-60 E%.

  • E% betyder energiprocent og er en betegnelse der bruges i udregningen af, hvor stor en andel fedt, kulhydrat eller fedt din daglige kost består af. 

Anbefalingerne for kulhydrat vurderes på baggrund af tilsat sukker og kostfibre i kosten. Kulhydrat er en energikilde som kan være en smule kompleks at forstå og vi opfodrer dig derfor kun til at læse med, hvis du gerne vil dykke dybere ned i fordøjelsen og funktionen af kulhydrat.

 

Funktionen af kulhydrat

Glukose er nedbrudt kulhydrat, og glukose er det primære brændstof til fostervækst, centralnervesystemet og dine rødeblodlegemer. Det er  kroppens respons på det optagede glukose som spiller en væsentlig rolle for barnets og din sundhed. Det er netop her, at graviditetsdiabetes kan udvikles, som iøvrigt øger risikoen for at dit barn fødes med type 1 diabetes. 

Kulhydrater kan simpelt sagt siges at være inddelt i; sukker, stivelse og fibre. Heraf er sukker og stivelse det man kalder “tilgængelige kulhydrater” mens fibre er “utilgængelige”

 

De tilgængelige kulhydrater

Ved fordøjelse nedbrydes de tilgængelige kulhydrater til glukose (sukker), som derefter transporteres som blodsukker rundt i blodet. Når man snakker om kulhydrater, sukker og blodsukker kan man inddrage begrebet glykæmisk indeks (GI), hvilket er et udtryk for fordøjelseshastigheden. Det vil sige når man drikker eller spiser fødevarer med et højt GI, herunder sukkersødede fødevarer, fordøjes det hurtigt, og vil dermed give en større blodsukkerstigning end fødevarer med lavt GI. 

  • Store blodsukker udsvingerne, forårsaget af for meget tilsat sukker og stivelse kan lede til graviditetsdiabetes. 

De utilgængelige kulhydrater

Disse bidrager til en velfungerende mave og fordøjelse. Kostfibre nedbrydes og optages senere end de tilgængelige kulhydrater, hvilket vil sige at kostfibre får maden til at fylde mere, forlænger fordøjelsesprocessen og bidrager dermed til opretholdelse af blodsukker og blodtryk. Det anbefales at indtage mere end 25 gram kostfibre pr. dag, således reduceres risikoen for graviditetsdiabetes og svangerskabsforgiftning. Et godt råd til at sikre sig kostfibre i hverdagen, er at gå efter fuldkornsmærket i supermarkedet.

  • Fibrer sikrer at der ikke er store udsving i blodsukker responsen og risikoen for udvikling af graviditetsdiabet mindskes

En fiberrig kost sænker altså responsen og sikrer derved et optimalt blodsukker-udsving. Fibrer fungere nemlig ved at udvide volumen i tarmen, sænke fordøjelses hastigheden og styrke tarmen så udsvingningerne kontrolleres. Indtaget over 25 g/d, så risikoen for svangerskabsdiabetes, hypertension (forhøjet blodtryk) og for tidlig fødsel nedsættes.

Husk dog på, at selvom de tilgængelige kulhydrater optages hurtigt, er de på ingen måde farlige. De bør indgå i en helt almindelig varieret kost, da de udover at være væsentlige energikilder også bidrager til vitaminer og mineraler. 

Kostfibre

Stivelse

Videns billeder-7

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *