Kondition

Woment om træning

Fysisk aktivitet under graviditet er ofte et emne, som kan være forvirrende og det er helt forståeligt. Anbefalingerne for fysisk aktivitet under graviditet ændrer sig i takt med at der kommer mere og mere forskning på området og vi forsøger derfor altid at være opmærksomme på det som gør sig gældende på nuværende tidspunkt.

Når vi udarbejder programmer til jer, så er det baseret på vores faglighed, kompetencer, den nyeste viden og med vores fysioterapeutiske samarbejder. Vi anbefaler hos Woment, at du altid opsøger din private jordemoder eller læge inden du begynder vores træning. Din private sundhedsperson, kan oplyse om hvad der er sikkert for DIG og DIN baby.

Hvad er konditionstræning?

Konditionstræning er træning af dit kredsløb, det vil sige at du styrker dit hjerte, dine lunger og dit iltoptag. At træne dit kredsløb styrker din kondition, din åndedrætsmuskulatur, dit hjerte samtidig med at din udholdenhed forøges. Alt sammen ændringer som gør dig bedre rustet til fødslen, der kræver styrke og energi. Derfor er det en god ide at træne kredsløbet, hvad end det er vores konditionstræninger, løb, svømning, raske gåture eller cykling. Et stærkt kredsløb betyder at din krop bedre til at transportere og optage ilt.  Faktisk kan du under graviditet opleve et højere konditionstal hvis du træner samtidig med, end du ville hvis du ikke var gravid.

Denne form for træning, gør det svært at føre en almindelig samtale under sessionen, det vil sige at vi bevæger os over 14 på borg skala. Men husk på at give din krop lov til at tage det roligt og lyt til hvad du har brug for på forskellige dage. Det er ikke altid vi har lyst til at yde maksimalt under vores træninger.

Er det farligt at få pulsen op?

Nej – det er hverken farligt for dig eller dit barn, så længe det er inden for rimelighedens grænser. Når du er gravid, stiger din puls faktisk med hele 18 slag i minuttet og du vil måske opleve at blive lettere stakåndet og forpustet de første 12 uger af graviditeten. At din pulsstiger er ikke ensbetydende med at dit barn kommer til at mangle ilt. Kvindekroppen er så fantastisk indrettet, at alle de forandringer du vil opleve er for at skabe de bedste forudsætninger for dit barn. Sagt med andre ord, skal du ikke være bekymret for, om dit barn kommer til at mangle ilt, når din puls stiger. Det eneste du skal være opmærksom på er, at du lytter til din krop og tager de pauser du har brug for i denne nye tilværelse.

x

Det er altså en gammel myte, at du ikke må få pulsen for højt op. Det er tilgengæld stadig en træningsform, hvor der mangler flere studier før der kan drages endegyldige konklusioner. 

DERFOR: Mærk altid efter, reducer niveauet hvis du oplever ubehag og stop helt hvis du får åndedrætsbesvær eller smerter. Husk på at du bedst selv kender din krop og selvom du sagtens kan forsætte med eksempelvis at løbe under graviditet, er det altid en god idé at justere niveauet så du ikke får ubehag, kvalme eller svimmelhed.

Hvorfor dyrke konditionstræning under graviditet?

For dig

  • Forebygger forhøjet blodtryk
  • Forebyger graviditetsdiabetes 
  • Forebygger komplikationer under fødsel 
  • Forbedrer din åndedrætsmuskulatur 
  • Forbedrer dit iltoptag
  • Forbedrer dine muskelceller 
  • Skaber gode forudsætninger for efterfødsel
  • Øger dit velvære, selvtillid og humør

For dit barn

  • Forebygger livsstilsygdomme senere i dit barns liv, såsom diabetes, hjertekarsygdomme og forhøjet blodtryk. 
  • Mindsker overvægt hos dit barn 
  • Desuden skaber fysisk velvære overskud og plads til at rumme dit barn i en tid hvor livet ændrer sig og hvor følelserne sidder ude på tøjet.