Koffein

Varme drikke som kaffe eller te, er ofte forbundet med velvære, selvomsorg og hygge. Det er noget vi mødes over med veninder og familie, eller bruger til at skabe energi i en travl hverdag.  I denne artikel kan du læse om anbefalingen for koffeinindtag under graviditet, hvor og i hvilke koncentrationer det findes, og forskellige alternativer til koffeinrige drikke.

Oversigt over koffeinmængde i forskellige drikkevare

Filterkaffe 

1 lille kop filterkaffe på 125 ml indeholder ca. 85 mg koffein.

Te

En deciliter te indeholder omkring 25 mg koffein, og stærk te kan komme helt op på 85 mg som kaffe.

Cola

I Danmark må cola maksimalt indeholde 15 mg koffein per dl.

Energidrik

250 ml må maximalt indeholde 80 mg koffein.

Koffeinfri kaffe, kakao og chokolademælk

Indeholder normalt 3-5 mg per dl.

 

Dobbelt espresso  

Der er 50 mg i en dobbelt espresso. Det du får ved en Latte, Flat White osv. 

Matcha

Kan indeholde op mod 70 mg pr. kop. andre gange ned mod 15 mg. pr. kop 

Anbefalingen for koffein

Koffein findes i en række forskellige drikkevarer, herunder kaffe, te (særligt sort te), læskedrikke som Cola og naturligvis også i diverse energidrikke som Redbull og Monster Energy. Derfor er der nogen opmærksomhedspunkter, når det kommer til koffeinrige drikke under graviditet. 

Det anbefales at du maksimalt indtager 200 mg koffein, svarende til 2 små kopper kaffe dagligt (ca. 250 ml). Desuden kan det være en god ide at begrænse dit indtag af sort te og urtete til blot et par kopper dagligt.

De fleste studier og metaanalyser peger nemlig på, at et større koffeinindtaget er forbundet med ufrivilligabort, dødsfødsel, lav fødselsvægt, lav gestationsalder og overvægt eller fedme i barndommen. Disse tilfælde er forårsaget af et højt indtag og det er derfor vigtig, at du er opmærksom på det indtag du har.

 Nedenfor har vi uddybet årsagerne til, at det kan være en god ide at være opmærksom på dit indtag.

Den dybdegående forklaring er, at indtaget af koffein, let passerer moderkagen til dit barn. En egenskab, som kan have relativ stor betydning for dit barns fosterudvikling.  De fysiologiske årsager til disse associationer er komplekse og ikke fuldt ud forstået, men der er nogle teorier og observationer:

  1. Blodcirkulation: Under graviditeten ændrer fordøjelseshastigheden sig for koffein, hvilket resulterer i, at koffeinen opholder sig længere tid i din gravide krop. En funktion som har betydning for mængden af koffein, der når fosteret. Dit barn opnår faktisk, samme status af koffein i blodet, som du har indtaget. 

    Koffein påvirker kroppen ved at (nu bliver det lidt teknisk, men hæng i) blokere neuromodulatoren adenosin. Påvirkningen har betydning for nervesystemet centralt og perifert.

    Det kan medføre øget stresshormonproduktion, hvilket påvirker blodkar i moderkagen og fosterets hjertefrekvens. Hvilket potentielt kan føre til iltmangel for fosteret. Utilstrækkelig iltforsyning kan bidrage til ufrivillig abort, dødsfødsel og lav fødselsvægt.

  2. Koffeinmetabolisme: Fosterets evne til at metabolisere (fordøje) koffein er begrænset, især i de tidlige stadier af graviditeten. Dette kan føre til ophobning af koffein i fosteret, hvilket potentielt kan påvirke udviklingen og føre til komplikationer.

  3. Hormonpåvirkning: Koffein kan påvirke produktionen af visse hormoner, herunder stresshormoner som adrenalin. Forhøjede niveauer af disse hormoner kan påvirke blodkarrene i moderkagen, øge risikoen for komplikationer som dødsfødsel og lav fødselsvægt.

  4. Ændringer i moderens stofskifte: Koffein kan påvirke moderens stofskifte og metabolisme. Dette kan have indvirkning på fosterets udvikling og vækst, hvilket potentielt kan føre til komplikationer ved fødslen og senere i barndommen, herunder overvægt eller fedme.

Det er vigtigt at bemærke, at sammenhængen mellem koffeinindtag under graviditet og disse risici ikke er entydig, og resultaterne af undersøgelser kan variere. Gravide kvinder rådes ofte til at begrænse deres koffeinindtag for at mindske risikoen for potentielle komplikationer. Hver graviditet er unik, og det er vigtigt for kvinder at konsultere deres sundhedspersonale for personlig rådgivning baseret på deres sundhed og individuelle forhold.

Alternativer koffeinrige drikke

Da velvære, selvomsorg og venindehygge også skal være del af en graviditet, kommer her nogle alternativer til de ellers så brugte koffeinholdige drikke.

  • Frugtte lavet af tørret frugt indeholder ikke koffein eller fluorid,
  • Koffeinfri kaffe har betydeligt lavere mængde på  3-5 mg koffein pr dl. 
  • Varm eller kold kakao har desuden også betydeligt lavere mængde koffein på omkring 2 mg pr. dl. 
  • Ingefærøl, sodavan uden koffein og saftevand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *