Fuldkorn & fibre

Fuldkorn og fibre er vigtige komponenter af ens kost, der sikre en optimal fordøjelse og skaber en god mæthed. Med cøliaki skal man undgå glutenholdige fødevarer og produkter, der indeholder kornsorterene byg, rug og hvede, hvilke ofte er hovedkilderne til fuldkorn. På en glutenfri diæt, skal man derfor ud at finde andre kilder for, at opnå et tilstrækkeligt indtag af både fuldkorn og fibre. Herunder er der en dybere beskrivelse af både fuldkorn og fibre, hvorfor de er vigtige og hvor du finder gode glutenfrie alternativer til byg, rug og hvede.  

F U L D K O R N

Anbefaling: 75 g/d

Hvor findes glutenfri fuldkorn?

Madvarer rig på fuldkorn er bl.a., brune ris, bælgfrugter, glutenfri havre, majsmel, rismel, boghvede, hirse, glutenfri fuldkornsprodukter. Det kan her være en fordel at kigge efter fuldkornsmærket på dine glutenfrie produkter.

Hvad er kostfibre?

Kostfibre er ufordøjelige kulhydrater der transporteres til tyktarmen, hvor de gennemgår en fermenteringsprocess og bidrager med en sund bakterieflora. Kostfibre har desuden en god mæthedseffekt der bidrager til en sund vægtøgning gennem din graviditet. Samtidig bidrager kostfibre til andre gode sundhedsfordele, så som stabilt blodsukker, modvirker forstoppelse og forebygger livsstilssygdomme. Alt sammen grundet at kostfibre bidrager til aktivitet i tyktarmen, hvor de har en god evne til at binde væske og behjælper at mavesækken tømmes lagsommere.

Kostfibre findes i korns skaldele og findes derfor altid i fuldkornsprodukter, samt i frugt, grønt & bælgfrugter, m.fl.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn defineres ved, at der gøres brug af hele kornet, herunder både skaldelene, klid og kim, hvor de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre sidder. Fuldkorn kan både være hele, knækket, skårne eller være malet til fuldkornsmel. Det vigtige er at det er hele kornet der er taget med. Gode glutenfri kilder til fuldkorn er bl.a., ris, hirse, majs og glutenfri havre*.

Fuldkorn er rig på kostfibre og gode vitaminer, herunder B-vitaminerne og mineralerne såsom magnesium, jern og selen. Samtidig hjælper fuldkorn til en god fordøjelse og er med til at skabe mæthed.

* Hvis du er i tvivl omkring din reaktion på havre, så undgå det gerne. Havre er som udgangspunkt glutenfri, men kan være kontamineret. For en sikkerhedsskyld køb derfor altid glutenfri havre. 

K O S T F I B R E

Anbefaling: >25 g/d

Hvor findes glutenfri kostfibre?

Madvarer rig på kostfibre er bl.a., frugt, grønt, bælgfrugter, kartofler, brune ris, loppefrøskaller, frø & kerner.

Tips til en glutenfri kost rig på fuldkorn og fibre

Vælg madvare der er rig på fuldkorn og fibre.

Du kan med fordel kigge efter fuldkornsmærket når du handler ind. Fuldkornsmærket sikre et højt indhold af fuldkorn, samt et lavt indhold af salt, fedt og sukker. 

Hvis du bager hjemmebagt brød kan du med fordel tilsætte revet grøntsager, nødder, frø, herunder chia- og hørfrø, kartoffel- og ærtefibre, loppefrøskaller og tørret frugt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *