Selen & Jod

Som gravid har du brug for et højere indtag af vitaminer og mineraler, så du kan sikre at dig og barnet får det i har brug for. Ved at spise efter sundt og varieret vil du kunne opnå mange af de vitaminer og mineraler der er behov for under din graviditet. Kosttilskud kan ikke erstatte en sund og varieret kost, men derimod være en tilføjelse.

Hos Woment anbefaler vi at du, i samråd med din læge, får tjekket din vitamin og mineral status i kroppen. Det kan du let gøre ved at få foretaget en blodprøve. På den måde gør du dig selv bevidst om, hvor du skal fokusere dine kosttilskud. 

A N B E F A L I N G

Jod: 175 μg dagligt & Selen: 60 μg dagligt

Hvorfor er tilskuddet nødvendigt?

Tilskuddet kan være nødvendigt, da den veganske kost generelt er lav på de to mineraler.

For at sikre et tilstrækkeligt indtag af jod & selen, anbefaler Woment, at du supplerer din kost med et dagligt tilskud. Det skyldes at et tilstrækkeligt indtag af jod, under en vegansk kost, ville kræve alt for store mængder salt.  Indtaget af selen vil desuden kræve, at du spiser unormale mængder af helt særlige fødevarer, som paranødder, på daglig basis. 

Behovet for jod og selen øges under graviditet og mineralerne har blandt andet betydning for barnets vækst og udvikling af centralnervesystemet samt hormonregulering. Selen ligger generelt lavt i den danske kost og jod indtaget blandt veganere er lavt. 

Jod findes særligt i salt, noritang og rugbrød. Hvis din kost indeholder store mængder rugbrød og tang, kan mængden af jod kosttilskuddet mindskes. Selen findes særligt i paranødder, sesamfrø, hvide bønner og boghvedegryn. Fødevarer som vi sjældent spiser dagligt og i de mængder det ville kræve at opnå anbefalingen.

Jodrige fødevarer: Noritang (en plade indeholder 75μg), rugbrød (1 stk. indeholder ca. 10 μg).

Selenrige fødevarer: paranødder, sesamfrø, hvide bønner og boghvedegryn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *