Planteprotein

En vegansk kost bør være særligt opmærksom på indtaget af protein også under graviditet, hvor der er et let øget behov. Hos Woment anbefaler vi 15-20 E%. Det betyder at 15-20 % af dit samlede indtag af mad, skal udgøres af protein. Grunden til, at vi anbefaler et højere indtag til en vegansk og vegetarisk kost, er at planteproteiner ikke fordøjes lige såvel som animalske. 15-20 E% svarer til ca. 1.3 gram protein pr. kg kropvægt.

A N B E F A L I N G

15-20 E% dagligt svarende til omkring 1.3 gram protein pr. kg kropsvægt. → Indtaget af protein er hævet for veganere grundet den lavere fordøjelighed af planteproteiner.

Hvad er gode proteinkilder?

En god proteinkilde består i den plantebaseredekost af forskellige fødevare. Det vil sige, at dit indtag af bælgfrugter skal variere mellem forskellige slags. Kosten skal ikke kun bestå af eksempelvis linser, mens også af kikærter, sorte bønner, beluga osv.

Proteinindtaget bør øges på grund af den lavere fordøjelighed, absorption og proteinsammensætning i planteproteiner. Helt grundlæggende består protein af 8 essentielle aminosyre, som er væsentlige for en lang række biologiske funktioner i kroppen. For at opnå en kost med disse 8 aminosyre, skal du sammensætte dine måltider med flere forskellige planteproteiner. At sammensætte din kost med planteproteiner har positive effekter såsom; at øge dit fibre-indtag og forbedre din lipidprofil.

 

Kilder til plantebaseret protein findes i tofu, bælgfrugter (linser – bønner – kikærter), nødder, frø, kerner, korn og kornprodukter, broccoli og eventuelt proteinpulver. Det er en god idé at sammensætte din daglige kost af minimum 3 forskellige proteinkilder. En dag kunne indeholde følgende:

  • Protein smoothie (tilføj evt. plante proteinpulver og broccoli) 
  • Rugbrødsmad med kikærte topping 
  • Gryderet med linser og quinoa
 
Årsagen til, at du skal spise flere forskellige proteinerkilder ved en plantebaseret kost er som beskrevet på grund af aminosyresammensætningen og den lavere fordøjelighed. 
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *