Intensitet

Hvor hårdt må jeg træne?

Intensiteten af træningen kan opleves forskelligt alt efter hvor meget vi anstrenger under sessionen. To kvinder med forskelligt niveau og erfaring, kan lave samme træningssession, men have 2 forskellige subjektive oplevelser af intensitet. Èn kan opleve træningen som moderat mens en anden vurderer den som anstrengene.

Intensiteten hos Woment

Intensiteten af vores træningsvideoer, vil afhænge af flere forskellige faktorer. For det første vil intensiteten afhænge af din træningserfaring, dit helbred, det trimester du er i og den tolerance du har for anstrengelse.

 

Generelt set, bør intensiteten i din træning være moderat eller derover, medmindre der er tale om yogaflows. Det betyder, at du vil opleve træningsvideorne i pilates og kondition,  som lidt eller meget anstrengende. Den gavnlige effekt og intensiteten af de specifikke træningsformer, uddybes i diverse artikler. 

 

Vi anbefaler altid hos Woment, at du lytter til din krop og mærker efter. Du kender bedst selv din grænse og derfor bør du stoppe, skrue op eller ned for træningen, alt efter hvordan du har det på dagen. Mind dig selv om, at hver dag kan være anderledes og nogen dage har du mere energi end andre. 

Borgskala

Hos Woment vurderer vi intensiteten ud fra borg-skala, et værktøj som tager udgangspunkt i din følelse af anstrengelse under træningen, baseret på dit åndedræt. Du kan altså med dit åndedræt vurdere, hvor henne på skalaen du har bevæget dig under træningen. 

Vores træninger ligger på en intensitet mellem 10-15 på Borg-skala. Du vil ofte opleve, at kondition føles anstrengende med en score på 14-15, måske endda 16 , mens pilates rammer de 12-14 og yoga ofte vil ligge omkring de 10.

Borg-skala går fra 6 til 20. Hvis du sætter et 0 bag disse tal, kan de repræsentere en nogenlunde vurdering af din pulsværdi. Det vil sige, ligger du på mellem 11-13 under træningen, svarer det ca. til en puls på 110-130. Det er også her på skalaen, at træningen har en sundhedsfremmende effekt. 

Dit trimester har betydning for din oplevelse af anstrengelse

1. trimester

Blodvolumen øges i 5-6 uge og du vil måske opleve træthed og kvalme på grund af de mange fysiologiske og hormonelle  forandringer.

2. trimester

Blodvolumen stiger op mod 50%, så du vil hurtigere opleve at blive lettere forpustet & stakåndet.

3. trimester

Let åndenød kan forekomme hyppigt, da der er større pres på mellemgulvet og lunger. Desuden spiller din større vægt en enorm rolle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *