Yoga, åndedræt og afspænding

Yoga som mere end bevægelse

Yoga forstås ofte som en bevægelsesform, hvor man laver forskellige stillinger, også kaldet asanas. Det kan både være hårdt, intenst, afslappende og rolig. Men yoga kan handle om mere end bare bevægelse. Det kan handle om bevidstheden i det vi gør, fremfor det mål vi opnår. Det betyder, at yoga kan hjælpe os til at blive bevidste om vores krop og vores åndedræt. I graviditets sammenhæng kan du bruge yoga som en hjælp til at mærke dig selv, din krop og din barn. Samtidig kan yogaens bevægelser være med til at forebygge og lindre eventuelle graviditetsgener og spændinger. 

Bevidstheden i yoga kan tage form på mange forskellige måder, og man kan gøre yoga til hvad man har lyst til, at det skal være. Hos Woment har vi et stort fokus på åndedrættet og afspændingen i yoga, samtidig med at være mobiliserende. Kombinationen mellem kondition, pilates og yoga er derfor utroligt hensigtsmæssig, da der bliver arbejdet igennem hele kroppen i kredsløbstræning, styrke og afspænding.  

 

Flere studier peger samtidig på, at yoga har en positiv effekt på både ens fysiske og psykiske velvære gennem en graviditet”

Bevægelse søjle (forside)

Åndedrættet som ven

En vigtig del af yoga består i åndedrættet. Åndedrættet er en virkelig god ven ved fødslen og er derfor hensigtsmæssig at træne, og blive bevidst om gennem din graviditet. Under fødslen bruges åndedrættet aktivt mellem veerne og kan samtidig hjælpe til at slappe af i bækkenbunden, så dit barn får lettere ved at komme ud. 

Gennem en yogapraksis vil du helt automatisk træne dit åndedræt og lære at bruge det på den bedst mulige måde for dig, både aktivt og passivt. I dagligdagen kan man bruge et øjeblik på at gøre sig bevidst om sit åndedræt, og tage tre gode dybe vejrtrækninger, for at få aktiveret mellemgulvet. Åndedrættet kan samtidig hjælpe til at slappe af i hele kroppen, og virker beroligende på dit nervesystem. 

“Kroppens vigtigste åndedrætsmuskel hedder diafragma, også kaldet mellemgulvet, og ligger mellem brystkassen og maven. I samarbejde med vejrtrækningen bevæger mellemgulvet sig op og ned. Ved indåndingen bevæger mellemgulvet sig nedad, skaber et tryk og giver plads til at ungerne kan udvide sig og optage ilt. Under udåndingen ophører trykket og der er ikke behov for muskelkraft – her slapper du af.”

Yoga som afspænding

Afspænding er rart for kroppen, særligt når man er langt henne i graviditeten. Det er en måde for kroppen at slappe af på, samtidig med at gøre sig blød. Yoga som afspænding er ofte noget mere stille, hvor man er lidt længere i strækkene,og  giver sig tid til at fordybe sig med fokus på sit åndedræt. 

Samlet set er yoga et godt redskab og en hjælpende hånd til at lære sin krop og dens forandringer at kende, samtidig med at være fødselsforberedende. Yoga kan bruges som dit frirum og kan være lige det DU har brug for at det skal være. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *