Varieret kost

Hos Woment tror vi på at en balanceret kost, livsstil og sundhed er den mest hensigtsmæssige måde at skabe den bedste version af sig selv på. Sundhed handler om meget mere end det vi putter i munden. Det handler også om de forhold vi har, den måde vi bevæger os på og det rum vi skaber for os selv. 

A N B E F A L I N G

At spise varieret betyder at spise forskellige grøntsager, frugter, kornprodukter, proteinkilder som bælgfrugter, fisk eller fjerkræ og fedtkilder som planteolier, nødder og avokado.

Hvorfor er en varieret kost vigtigt?

→ Det er vigtigt at variere din kost, da det også øger variationen i de vitaminer og mineraler du indtager. Dertil skaber det gode forudsætninger for at opnå tilstrækkeligt med fibre, protein og fedt.

Kroppens medicin

At spise sundt og varieret kan se ud på mange måder, også under en graviditet. Det er derfor essentielt, at du lytter til din krop og mærker efter hvad der føles nærende for dig og dit barn. Hos Woment tænker vi altid over den behandling og metode som vores mad er lavet på og i vores optik er det bedre at vælge kvalitet frem for kvantitet. Det betyder at vi udover at fokuserer på fødevarer som indeholder fiber, vitaminer, mineraler og gode kilder til protein, fedt og kulhydrat også overvejer hvorfra vores produkter kommer, hvad produktet har undergået af behandling og hvilke forhold produktet er skabt på. 

Det vi spiser spiller ikke kun en stor rolle i vores sundhed men også i hvordan vi har det. En varieret kost betyder i bund og grund bare at du dækker din krops og barnets behov for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. De 7 kostråd kan være et prægemærke til, at opnå en varieret kost, men hos Woment kan vi bedst lide at beskrive det som en farverig kost. 

En farverig kost

En farverig kost betyder hos Woment en kost som indeholder forskellige frugter, grøntsager, kornprodukter, protein og fedtkilder. Forskellige kilder protein kunne være bælgfrugter, fisk, fjerkræ eller mørkegrønnegrøntsager. Forskellige kilder fedt kunne være avokado, planteolier, nødder, frø og kerner. Men kornprodukter kunne være, havregryn, rugbrød, grove produkter og meget andet. Det er vigtigt at variere din kost, da det også øger variationen i de vitaminer og mineraler du indtager. Ved at skabe gode vaner omkring valget af fødevare, kan det blive lettere at variere din kost. Det kan hjælpe at tænke i farver, når du sammensætter dine måltider og handler ind, et godt råd kan være, at spise 3-7 forskellige farver i hvert måltid. 

Hele fødevarer er endnu et koncept, som kan gøre det lettere at vælge næringsfyldte fødevarer. Hele fødevarer betyder, at fødevarerne ikke er forarbejdet. Det er fødevarer du køber i deres rå form, altså friske grøntsager eller tørrede bønner, frisk fisk eller kød, nødder og kerner samt fødevare hvor du bag på ingredinslisten kan genkende indholdet. En meget forarbejdet fødevare er behandlet på den ene eller anden måde eksempelvis som en færdigret, pålægsprodukter eller et plantebaseret kød alternativ.

Begge dele kan indgå i en sund og varieret kost, men fordelen ved de hele fødevarer er at du altid ved præcis hvad den mad du spiser indeholder. Således minimere indholdet af uønsket salt og fedt.

 

Eksempler på måltider i en varieret kost

Morgenmad

Chiagrød med græsk yoghurt og citron
greenie smoothie
Kanelgrød med æble

Frokost

Pokébowl
Salat med kikærter
Pasta-salat

Aftensmad

Tomatsuppe
Græsk kartoffelfad
Buddhabowl

Snack

greenie smoothie
Dadelkugler
Pirogger med spinat & feta

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *