Glutenfri kost

Hvad er cøliaki?

Hvis du er diagnosticeret med cøliaki, er du uden tvivl bevidst om hvad det betyder. Men for en god ordens skyld, har vi alligevel samlet den forskning, de anbefalinger og viden som der er på sygdommen. Med det sagt, vil vi gerne understrege, at du altid bør konsultere dig med din læge og gå med de råd som er specifikt designet til dig. 

Hvad vil det sige at have cøliaki?

Cøliaki er en kronisk autoimmun sygdom, der påvirker tyndtarmen. Sygdommen udløses af glutenproteiner og når personer med cøliaki spiser gluten, opstår der en inflammatorisk reaktion i tyndtarmen. Den betændelseslignende reaktion, ødelægger de små fimrehår i tyndtarmens overflade, og tarmens evne til at optage vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer fra maden bliver nedsat. En skadet slimhinde forhindrer altså optagelsen af vigtige næringsstoffer fra maden når man har cøliaki.

Hvad er gluten?

Gluten er et protein, der findes i kornprodukter, særligt i hvede, men også i byg og rug. Genrelt findes det i vores almindelige korn- sorter samt produkter fremstillet heraf (mel m.v.). Derved findes gluten i brød og kager samt i mange færdigretter og blandingsprodukter. Glutenfrie fødevarer er: 

  • Quinoa
  • Amarant
  • Boghvede
  • Nødder/frø/kerner
  • Brune, hvide og sorte bønner
  • Kidney og – sojabønner, linser og kikærter
  • Frugt og grønt, fx broccoli, rodfrugter og kål
  • Fuldkornsmajsmel
  • Glutenfri havregryn
  • Hirse og/eller flager

Cøliaki & graviditet

For gravide kvinder med cøliaki er det særligt vigtigt at følge en den glutenfrie diæt. Så mindsker man netop at skade tarmen mere end nødvendigt og  en restriktiv glutenfri diæt mindsker således de komplikationer, der ville påvirke både mor og barn negativt. 

En restriktiv diæt skal forståes sådan at glutenfrie produkter  ikke må indeholde mere end 20 mg gluten/kg. Det lyder måske komplekst og det er også en anelse mere krævende at følge end så mange andre anbefalinger. Men som du måske allerede er bevidst om, er cøliaki ikke et valg men en livslang sygdom der skal varetages bevidst. Med det sagt, kan en glutenfri kost være sund, varieret og top lækker, hvis bare du er opmærksom på dit indtag!

Ernæringsmæssige anbefalinger

Som nævnt kan cøliaki føre til mangel på vigtige mikronæringsstoffer.Ligesom en hver anden gravid, bør du derfor også supplere med jern, folat, D-vitamin og calcium. Men du bør også være særligt bevidst om dit indtag af B12. Beskadigelsen af slim­hinden gør, at arealet til optagelse af næringsstoffer mindskes, og derfor bør du som gravid med cøliaki supplere med: 

  • Jern
  • Vitamin B12
  • D-vitamin
  • Calcium
  • Folat / folinsyre
  • Huske dine fibre!

 

Så længe tarmen ikke er normal, kan den ikke optage alle næringsstoffer fuldt ud. Derfor kan man have behov for tilskud, udover de generelle. Konsulter din læge hvis du er i tvivl om hvilke vitaminer du bør være opmærksom på.

Lactose intolerance? Et spørgsmål der ofte bliver stillet er, om der kan være risiko for at du med cøliaki også er laktose intolerant. Svaret er ja, der er en risiko. Det skyldes at det enzym, der spalter mælkesukker (lactase) findes yderst i fimrehårene i tyndtarmen. Konsulter din læge hvis du er i tvivl. 

Glutenfrit

Ernæring

Tilskud

Ikke Glutenfrit

  • Quinoa
  • Amarant
  • Boghvede
  • Nødder/frø/kerner
  • Brune, hvide og sorte bønner
  • Kidney og – sojabønner, linser og kikærter
  • Frugt og grønt, fx broccoli, rodfrugter og kål
  • Fuldkornsmajsmel
  • Glutenfri havregryn
  • Hirse og/eller flager

 

  • Gå generelt efter at være sikker og vælge derfor de glutenfrieprodukter og hjemmesider.

Så længe tarmen ikke er normal, kan den ikke optage alle næringsstoffer fuldt ud. 

Dertil vil dit fibre indtag ofte falde når du ikke har gluten som en del af kosten. Vær derfor opmærksom på at spise varieret af grøntsager, bælgfrugter, quinoa, nødder, frø og kerner

Læs artiklerne for hvert enkelt vitamin: 

  • Jern
  • Vitamin B12
  • D-vitamin
  • Calcium
  • Folat
  • Brød, kager, pasta, panering (rasp), vafler, kiks, småkager, bageblandinger, ristede løg.

  • Morgenmadsprodukter.

  • Farsvarer, paté, pølse, pålægsvarer, færdige middagsretter, stuvning, sovs, bouillon.

  • Sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade, karry og andre krydderiblandinger.

  • Fyldt chokolade, lakrids, lakridskonfekt,vingummi, karameller.

  • Frosne kartoffelprodukter, chips.

  • Øl og milkshake.

  • Sojasauce.

  • Madlavningsfløde.

  • Krydderiblandinger.

  • Revet ost.

Kilder

  1. Dansk Cøliaki Forening. “Hvad er cøliaki?” Tilgængelig fra: Dansk Cøliaki Forening

  2. PubMed. “Iron Deficiency in Celiac Disease: Prevalence, Health Impact, and Clinical Management”. Tilgængelig fra: PubMed

  3. PubMed. “Increased rates of pregnancy complications in women with celiac disease”. Tilgængelig fra: PubMed

  4. Embase. “Nutritional profile of adult patients with celiac disease”. Tilgængelig fra: Embase

  5. Cøliaki og Mad Uden Gluten (PDF). Denne pjece giver en omfattende oversigt over cøliaki og kostanbefalinger.

  6. Taylor, A. K., Lebwohl, B., Snyder, C. L., & Green, P. H. R. (2008). Celiac Disease. In M. P. Adam (Eds.) et. al., GeneReviews®. University of Washington, Seattle.
  7. Bascuñán, K. A., Vespa, M. C., & Araya, M. (2017). Celiac disease: understanding the gluten-free diet. European journal of nutrition, 56(2), 449–459. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1238-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *