Fødselshjælper

Hvad er en fødselshjælper?

Forfatter: Diantha_Birthwork (duola)

En fødselshjælper, også kaldet en doula, er en person, der yder følelsesmæssig, mental og fysisk støtte til dig, som er gravid, skal føde og allerede har født. Hos en fødselshjælper kan du for eksempel få fødselsforberedelse og hele fødselsforløb, hvor du og din eventuelle partner modtager kontinuerlig støtte igennem graviditet, fødsel og efterfødsel.

Uanset om vi mødes i et forløb eller til en enkelt behandling, tilbyder jeg dig et trygt rum, som er centreret omkring dig, din graviditet, din fødsel og din efterfødsel. Jeg laver hjemmebesøg og vi mødes i dine vante rammer. Vi har altid god tid til at tale om det, som fylder hos dig. Mit arbejde er at lytte til dig og skabe plads til de ting, som du har brug for at arbejde med for at kunne gå din fødsel trygt i møde eller lande blødt efter din fødsel. Jeg støtter dig til at komme ned i kroppen – så du kan mærke, hvad en tryg fødsel er for dig. Uanset hvilke beslutninger du træffer støtter jeg dig. Jeg tror på, at du selv bedst ved, hvad der er rigtigt for dig og din krop.

Jeg arbejder holistisk og ser krop og sind som en enhed. I praksis betyder det, at mit arbejde og min omsorg er fysisk, mental og emotionel. Jeg opfatter ikke graviditet og fødsel som værende udelukkende en fysisk bedrift, men som en dyb transformation, der opleves med krop og sind

Hvorfor er jeg blevet fødselshjælper?

At bære et menneske inde i sin krop og lade kroppen åbne sig for at føde er utroligt stort — det største og vildeste, jeg selv har oplevet. Min vej til at blive fødselshjælper begynder med mit eget moderskab. Jeg har selv haft en fødselshjælper, som har støttet mig og min kæreste under begge mine graviditeter og fødsler. Jeg ved, hvad det vil sige at blive støttet i denne overvældende og sårbare overgang til forælderskabet. Som mor og kvinde ved jeg, hvor meget det kan betyde at føle sig set, hørt og holdt, gennem den rejse det er at blive forælder. Derfor giver jeg den kærlighed og omsorg, som jeg selv har modtaget, videre til andre.

Fordele ved at have en fødselshjælper med til fødsel

Flere studier viser uafhængigt af hinanden, at tilstedeværelsen af en kendt fødselshjælper/doula gennem graviditet og under fødsel giver mere ukomplicerede og sikre fødselsforløb. Denne tilbøjelighed kaldes “doulaeffekten”. Undersøgelser viser, at støtte fra en fødselshjælper bl.a. reducerer risiko for igangsættelse

  • reducerer risiko for akut kejsersnit
  • reducerer behov for medicinsk smertelindring
  • reducerer risiko for medicinsk indgreb
  • giver kortere fødselsforløb
  • bidrager til støtte tilfredshed og positiv fødselsoplevelse
  • øger chancerne for vellykket etablering af amning

Vi bærer vores fødselsoplevelser med os resten af livet, og en god fødselsoplevelse er styrkende både for dig som person og som ny forælder. Alle fødende fortjener at få glæde af fødslens fulde potentiale som en styrkende, kærlig og opløftende oplevelse. Med mit arbejde ønsker jeg at flere kan opleve, hvor trygt og roligt det kan være at føde, når der skabes rum for det.

 

Kilder:

https://evidencebasedbirth.com/the-evidence-for-doulas/

https://www.dianthabirthwork.dk/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *