Hos Woment tror vi på at en balanceret kost, livsstil og sundhed er den mest hensigtsmæssige måde at skabe den bedste version af sig selv på. Sundhed handler om meget mere end det vi putter i munden. Det handler også om de forhold vi har, den måde vi bevæger os på og det rum vi skaber for os selv.
A N B E F A L I N G
Hvilke fisk kan jeg spise?
Hvordan er det lige med fisk?
Fisk er en vigtig del af en sund kost, især under graviditet. De indeholder essentielle næringsstoffer, som er afgørende for både din og baby sundhed. Dog er det vigtigt at vide, hvilke typer fisk der er sikre at spise under graviditeten, og hvilke man bør undgå. Generelt bidrager fisk med en række vigtige næringsstoffer, herunder omega-3 samt selen og vitamin D.
Hvorfor er fisk vigtige under graviditeten?
Omega-3-fedtsyrer: Disse er essentielle for udviklingen af barnets hjerne og øjne. Især DHA (docosahexaensyre) er vigtigt for hjernens udvikling. Du kan læse meget mere om omega 3 i vores artikel her:
Protein: Fisk er en fremragende kilde til magert protein, som er nødvendigt for vækst og reparation af væv både for mor og barn.
Vitaminer og Mineraler: Fisk bidrager med en række vitaminer og mineraler, herunder vitamin D, jod, selen og zink, som er nødvendige for en sund graviditet.
Sundhedsmyndighederne anbefaler, at gravide kvinder spiser fisk 2-3 gange om ugen, svarende til ca. 350-450 gram om ugen heraf bør 200 gram komme fra fed fisk. Det er dog vigtigt at vælge fisk med lavt indhold af kviksølv, dioxin og andre skadelige stoffer.
- Dioxin og kviksølv kommer af miljøforurening og har i for store mængder sundhedsmæssige konsekvenser for fosteret. Herunder hjerneskader og udvikling af fosteret.
Gode fisk
350-400 gram kan virke en anelse meget, men i virkeligheden svarer det ikke til det helt store i ugens løb.
- Sild
- Torsk (ikke lever)
- Makrel
- Ørred
- laks (ikke fra østersøen)
- Rødspætte
- Kulmule
- Kulle
- Ansjoser
- Skrubbe
- Sej
- rødtunge
- opdrættet fisk (disse er der ofte lavere indhold af tungmetaller i)
200 g fed fisk?
De 200 gram opstår på baggrund af, at det vurderes at du og din baby derved vil opnå den anbefalede mængde omega-3 (200 mg af DHA)
- Sild
- Laks
- Makrel
- Fiskeolier: er du ikke glad for fisk, bør du supplere din kost med andr ekilder til omega-3-fedtsyrer.
Undgå disse
En forsimplet udgave af den detaljerede beskrivelse ovenfor. Men for overskueligheden skyld kan du undgå disse fisk:
- Laks fra østersøen
- Tun (også dåse tun)
- Levertran & torskelever
- Rovfisk
- Sørg for, at hvis du spiser sushi, så er det frisk lavet og fisken er dermed også opbevaret så køligt som loven siger. (Undgå dårlig fisk)
Fisk der indeholder skadelige stoffer:
Læs disse med forbehold, da der selvfølgelig kan være afvigelser i mængden af kviksølv eller dioxin. Dertil skal et lavt indtag ikke skabe panik, blot bør bevidstheden om nedenstående tages med i dine kostvalg.
- Dåse tun (& tun generelt)
- Fisk fra østersøen
- Levertran
- Tang (udover nori tang)
- Rovfisk
- Dåse tun & tun generelt: indeholder kviksølv, derfor bør du maksimalt ind 1 dåse tun om ugen eller undgå det for at gøre det lettere for digselv.
- Østersøfisk: Østersøen har en høj forureningsgrad af dioxin, som ophobes i lakse.
- Levertran: Levertran kan indeholde store mængder A-vitamin, som ophobes i kroppen. I store doser kan A-vitamin være giftigt.
- Tang udover nori tang: kan have et meget højt indhold af jod og skal undgås.
- Rovfisk: tun, helleflynder, sværdfisk, rokke, aborre, sandart, oliefisk, haj og gedde. I disse risikoen for er ophobningen af kviksølv større.